Схоже на
те, що в нас почалася “лінія” східної кухні, бо зараз мені б хотілося
розповісти про ресторан Sia Chomei Globen, що знаходиться у Стокгольмі і
спеціалізується на перських та близькосхідних стравах.
Заклад
розташований в 20 хвилинах їзди від центру міста в районі складів та офісів,
але, одразу, біля станції метро. Відповідно, як мені здається, основні
відвідувачі - це працівники з району, і час пік - обід, на який я й попала.
Тому в ресторані й існує спеціальна обідня пропозиція в робочі дні (детальніше тут: http://www.siachomei.se/lunchfinal.html).
Вартість
обіду 95 крон (приблизно 120 гривень), що є
дешевше ніж зазвичай дешево у місті,і він
організований у форматі буфету - Ви платите за вхід і їсте необмежену кількість
обмежених страв.
Я була у
ресторані в середу. Кожної середи пропонується відвідувачам: Ghormesabzi
(тушкована яловичина з петрушкою, коріандр, червона квасоля, чилі і сушені
лайми), Korosht Bamje (курка з бамія, томатна паста, лимон, орегано, м'ята
і тмин)
Sabzi fosenjan (тушковане м'ясо з волоськими горіхами, шпинат, часник, лимон і баклажани)
Sabzipolomahi (смажене рибне філе, мариноване з борошном та перцем чилі).
Все це подається, окремо, із рисом, змішаним з шафраном, кропом, петрушкою і зеленою цибулею; сметанковим соусом із зеленню, овочевим салатом (помідори, огірки та листки салату), фаршированими оливками. Окремо, на десерт, є чай, їхні охолоджуючі напої - фруктові сиропи змішані із водою та пахлава із різними дуже солодкими начинками.
Sabzi fosenjan (тушковане м'ясо з волоськими горіхами, шпинат, часник, лимон і баклажани)
Sabzipolomahi (смажене рибне філе, мариноване з борошном та перцем чилі).
Все це подається, окремо, із рисом, змішаним з шафраном, кропом, петрушкою і зеленою цибулею; сметанковим соусом із зеленню, овочевим салатом (помідори, огірки та листки салату), фаршированими оливками. Окремо, на десерт, є чай, їхні охолоджуючі напої - фруктові сиропи змішані із водою та пахлава із різними дуже солодкими начинками.
Незважаючи
на те, що їжу з буфетного столу дуже швидко розбирали і персонал вчасно не
встигав поповнювати його, я все ж спробувала все, що
хотіла спробувати: рис приготований із зеленню, про який згадувалося,
фаршировані зеленню оливки, суміш з шпинату, гороху та приправ і багато різної
пахлави.
Взагалі,
особливість усіх страв, що я пробувала у Швеції, в тому числі, й такі, що є і
тут, в Україні, це - смакові відмінності. Думаю, все починається з води, яка є
однією з найчистіших у світі, і без проблем набирається з крану. А в ресторані Sia Chomei Globen особливістю є
приправи, більшість з яких до того я не пробувала, також, акцент там ставлять
на шведському, екологічно безпечному м”ясі. Плюс, власники, які є і кухарями
ресторану - переселенці з Близького Сходу, якій готують свої національні
страви.
Незважаючи
на те, що смачнішого рису з сметанковим соусом я не їла, але така кількість
різних приправ із різними стравами - це
занадто,особливо, коли ти нічого з того асортименту що є не коштував, і пробуєш все й
одразу. Але це вже тема про спосіб харчування.
Об”їстися
десертом не вдалося, бо пахлаву швидко розбирали, а поповнювати нею стіл зовсім
не спішили. Пахлава - смачніша ніж на морських пляжах Криму, але як для мене,
занадто солодка. Звичайно, хто любить мед, з горіхами, цукром, сухофруктами, то
зацінити зможе.
На своєму
сайті (http://www.siachomei.se/about.html) заклад
позиціонується як ресторан, проте сам інтер”єр та атмосфера у ньому дуже добре
відповідає буфету, у який він і перетворюється в обідній час (період ланчу із
11.00 до 15.00), коли я там і була. Звичайно, можливо все міняється опісля
ланчу (17.00 - 22.00), під час якихось святкувань, весіль (про що так само
можна дізнатися на сайті).
Але якщо в
ресторані є кімната для куріння кальяну з диванами за склом,
і поряд з нею такі англійські аристократичні крісла,
що зовсім не поєднується, то наявність дитячих крісел у закладі, мене, насправді, приємно вразило.
і поряд з нею такі англійські аристократичні крісла,
що зовсім не поєднується, то наявність дитячих крісел у закладі, мене, насправді, приємно вразило.
Але
продовжуючи про не надто приємні враження, то як видно із фото, стан туалету вимагає мінімального ремонту й догляду за його станом.
І
сайт-візитівка закладу є статичним, інформація на блозі не оновлювалася уже
півроку, проте великим плюсом є те, що сайт все ж таки існує.
В такому разі, важко щось рекомендувати, все залежить від цілі поїздки та бажання поїсти!
В такому разі, важко щось рекомендувати, все залежить від цілі поїздки та бажання поїсти!
Немає коментарів:
Дописати коментар