четвер, 28 листопада 2013 р.

Sia Chomei Globen

 Схоже на те, що в нас почалася “лінія” східної кухні, бо зараз мені б хотілося розповісти про ресторан Sia Chomei Globen, що знаходиться у Стокгольмі і спеціалізується на перських та близькосхідних стравах.
 Заклад розташований в 20 хвилинах їзди від центру міста в районі складів та офісів, але, одразу, біля станції метро. Відповідно, як мені здається, основні відвідувачі - це працівники з району, і час пік - обід, на який я й попала. Тому в ресторані й існує спеціальна обідня пропозиція в робочі дні  (детальніше тут: http://www.siachomei.se/lunchfinal.html).
Вартість обіду 95 крон (приблизно 120 гривень), що є дешевше ніж зазвичай дешево у місті,і він організований у форматі буфету - Ви платите за вхід і їсте необмежену кількість обмежених страв.
 Я була у ресторані в середу. Кожної середи пропонується відвідувачам: Ghormesabzi (тушкована яловичина з петрушкою, коріандр, червона квасоля, чилі і сушені лайми), Korosht Bamje (курка з бамія, томатна паста, лимон, орегано, м'ята і тмин)

Sabzi fosenjan (тушковане м'ясо з волоськими горіхами, шпинат, часник, лимон і баклажани)

Sabzipolomahi (смажене рибне філе, мариноване з борошном та перцем чилі).

 Все це подається, окремо, із рисом, змішаним з шафраном, кропом, петрушкою і зеленою цибулею; сметанковим соусом із зеленню, овочевим салатом (помідори, огірки та листки салату), фаршированими оливками. Окремо, на десерт, є чай, їхні охолоджуючі напої - фруктові сиропи змішані із водою та пахлава із різними дуже солодкими начинками.
 Незважаючи на те, що їжу з буфетного столу дуже швидко розбирали і персонал вчасно не встигав  поповнювати його, я все ж спробувала  все, що хотіла спробувати: рис приготований із зеленню, про який згадувалося, фаршировані зеленню оливки, суміш з шпинату, гороху та приправ і багато різної пахлави.

 Взагалі, особливість усіх страв, що я пробувала у Швеції, в тому числі, й такі, що є і тут, в Україні, це - смакові відмінності. Думаю, все починається з води, яка є однією з найчистіших у світі, і без проблем набирається з крану.  А в ресторані Sia Chomei Globen особливістю є приправи, більшість з яких до того я не пробувала, також, акцент там ставлять на шведському, екологічно безпечному м”ясі. Плюс, власники, які є і кухарями ресторану - переселенці з Близького Сходу, якій готують свої національні страви.
 Незважаючи на те, що смачнішого рису з сметанковим соусом я не їла, але така кількість різних приправ із різними стравами - це занадто,особливо, коли ти нічого з того асортименту що є не коштував, і пробуєш все й одразу. Але це вже тема про спосіб харчування.
 Об”їстися десертом не вдалося, бо пахлаву швидко розбирали, а поповнювати нею стіл зовсім не спішили. Пахлава - смачніша ніж на морських пляжах Криму, але як для мене, занадто солодка. Звичайно, хто любить мед, з горіхами, цукром, сухофруктами, то зацінити зможе.
 На своєму сайті (http://www.siachomei.se/about.html) заклад позиціонується як ресторан, проте сам інтер”єр та атмосфера у ньому дуже добре відповідає буфету, у який він і перетворюється в обідній час (період ланчу із 11.00 до 15.00), коли я там і була. Звичайно, можливо все міняється опісля ланчу (17.00 - 22.00), під час якихось святкувань, весіль (про що так само можна дізнатися на сайті).
 Але якщо в ресторані є кімната для куріння кальяну з диванами за склом,
і поряд з нею такі англійські аристократичні крісла,
що зовсім не поєднується, то наявність дитячих крісел у закладі, мене, насправді, приємно вразило.

 Але продовжуючи про не надто приємні враження, то як видно із фото, стан туалету вимагає мінімального ремонту й догляду за його станом.

І сайт-візитівка закладу є статичним, інформація на блозі не оновлювалася уже півроку, проте великим плюсом є те, що сайт все ж таки існує.
В такому разі, важко щось рекомендувати, все залежить від цілі поїздки та бажання поїсти!








Немає коментарів:

Дописати коментар